سید احسان خاندوزی در دومین آیین تجلیل از فعالان اقتصادی خوش رفتار (طرح تراز) گفت: متأسفانه تنظیم تاریخی فعالیتهای اقتصادی در کشور اینگونه رقم خورده است که شما، هر چه بد حسابتر باشید، موفقتر خواهید بود و به همین دلیل است که شاهد نوعی تنافر بین منافع عمومی ملت و منافع خصوصی بخش خصوصی هستیم که این تنافر، باید تبدیل به همگرائی شود. در طول سالیان، تنظیم رابطه دولت و بخش خصوصی، به شکلی صورت گرفته است که نه در حمایت از تولید کنندگان، بلکه به کام رانتجویان و فراریان و بد حسابان مالیاتی و گمرکی و .. باشد که فقط بلدند از نقاط ضعف نظام ارزی و مالی کشور استفاده کنند و سودهای بسیار کلان ببرند.
وی تصریح کرد: متأسفانه منفعت این هزینههای غیر ضرور تحمیل شده به اقتصاد کشور را گروههایی میبرند که نه تا کنون اختراعی کرده اند، نه زحمت تأسیس کارخانهای را کشیده اند و نه حتی بازاریابی کرده اند.
وی با اشاره به برخی دستاوردهای وزارت اقتصاد در موضوعات مربوط به ساده سازی نظام مجوز ها، کاهش تشریفات رسیدگیهای گمرکی و مالیاتی و الکترونیکی شدن بسیاری از فرایندها و بی نیازی افراد از مراجعه حضوری، یکی از موفقیتهای چشمگیر این وزارتخانه را، اجرای صحیح تبصره ۱۸ قانون بودجه عنوان کرد و گفت: ما روزی به وزارت اقتصاد آمدیم که شاید حداکثر دو هزار میلیارد تومان تسهیلات با نرخ ترجیحی ۱۳ – ۱۴ درصدی تبصره ۱۸ داشتیم، اما امسال برای سومین سال متوالی، حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان از این محل، تسهیلات داریم.
وی با تأکید بر ضرورت واقعی شدن عدد سرمایه گذاری خارجی و بیان اینکه رقم واقعی آن در سال ۱۴۰۲ بالاتر از عدد اعلام شده که بیش از پنج و نیم میلیارد دلار است گفت: نوع سیاست گذاریهایی که مقام ارزی داشته، موجب شده است که بخشهای زیادی تمایل به این داشته باشند که عدد واقعی سرمایه گذاری خود را پنهان کنند.
وزیر اقتصاد افزود: من در جریان افتتاح یک طرح، با یک سرمایه گذار خارجی صحبت میکردم؛ او میگفت بخاطر برخی سیاستهای ارزی شما، من نه پیش شما آمده ام و نه فیپا گرفته ام و نه در آمار سرمایه گذاری شما هستم، چون محاسبات بانک مرکزی، در خصوص نحوه برگشت ارز، باعث میشود، متضرر شوم.
خاندوزی همچنین در خصوص موضوع عوارض صادراتی به عنوان یکی از دغدغههای فعالان اقتصادی اظهار داشت: فهرست عوارض صادراتی، یکی از پر چالشترین موضوعات ما در سال گذشته بود. فهرست اولیه عوارض صادراتی سال ۱۴۱ در زمانی تعریف شد که وزارت صمت، سکاندار رسمی نداشت و نوعی اغتشاش در این خصوص حاکم بود.
خاندوزی گفت: با توجه به اینکه در مورد برخی مصادیق مربوط به فهرست عوارض صادراتی، بحثهای جدی وجود دارد، امیدوارم در برنامه هفتم، در این خصوص تعیین تکلیف صورت گیرد و ما البته کمک خواهیم کرد و امیدواریم همه اجزای تیم اقتصادی دولت هم همراهی کنند تا یک فهرست قابل دفاع به لحاظ کارشناسی تهیه کنیم.
تجلیل از فعالان اقتصادی خوش رفتار
در ادامه سید علی روحانی معاون سیاستگذاری اقتصادی وزارت اقتصاد گفت: از میان تعداد ۹ هزار و ۱۴۴ شرکت دانشبنیان مورد بررسی توسط وزارت اقتصاد در سال ۱۴۰۲ تعداد ۲۶۰ بنگاه به عنوان خوش رفتار، شناسایی شده اند.
بنا بر اعلام روحانی، همچنین از تعداد هشت هزار و ۱۲۳ شرکت جدیدالتأسیس مورد بررسی در سال ۱۴۰۲ تعداد ۹۰ بنگاه بعنوان خوش رفتار شناسایی شده اند.
به گفته وی، از بین ۸۲۶ شرکت بورسی و نیز ۳۳۴ هزار و ۶۵۸ بنگاه دسته بندی شده تحت عنوان “سایر اشخاص حقوقی” به ترتیب، تعداد ۱۰ و تعداد ۷۴۷۰ شرکت به عنوان بنگاه خوش رفتار مورد شناسایی قرار گرفته اند.
بر این مبنا، همچنین، از میان تعداد یک میلیون و ۵۸۰ هزار بنگاه مورد بررسی در دسته بندی “اشخاص حقیقی” تعداد یک میلیون و دو هزار و ۴۴۴ شرکت بعنوان بنگاه خوش رفتار شناسایی شده اند.ارزیابیها بر مبنای چهار گروه شاخص شامل پنج شاخص مالیاتی، پنج شاخص گمرکی، ۱۰ شاخص مختص ناشران بورسی و سه شاخص بانکی و اشتغالزایی از سوی وزارت اقتصاد انجام گرفته است.
بنا بر اظهارات معاون سیاستگذاری وزارت اقتصاد، اطلاعات اشخاص حقوقی و حقیقی نیز از منظر خوش رفتاری و بررسی فهرست نهایی از حیث معوقات سازمان تأمین اجتماعی، ضمانتنامهها و چک برگشتی، اتصال به سامانه مؤدیان و پایانههای فروشگاهی و موضوعات مرتبط با پولشویی مورد ارزیابی گرفته است.