۱۷:۳۴ – ۱۲ آبان ۱۴۰۳
امروز میز اقتصاد به بررسی موضوع آغاز سرشماری عمومی کشاورزی با حضور اشکان شباک رئیس پژوشکده آمار و آهنی رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات وزارت جهاد کشاورزی پرداخت.
در ابتدای این برنامه اشکان شباک رئیس مرکز پژوهشکده آمار با بیان اینکه سرشماری یکی از مهمترین فعالیتهای آماری در تمامی کشورهای دنیا به شمار میرود و این آمار گیری هم در کشور ایران از دهههای گذشته وجود داشته است گفت: اولین سرشماری کشاورزی در سال ۱۳۵۲ انجام شد و سرشماری امسال ششمین دوره است و طبق قانون مرکز آمار هر ۱۰ سال یک بار اقدام به سرشماری در بخش کشاورزی میکند.
وی ادامه داد: در سرشماری دورههای قبل ۷۰۰ قلم آماری مورد پرسش قرار میگرفت، اما در این دوره به دلیل محدودیت زمانی و منابع مالی به ۲۸۰ قلم کاهش یافت و مقرر شد مابقی اطلاعات از سایر بخشها وسامانهها دریافت شود.
شباک اظهار کرد: در این سرشماری بیشتر درباره بهرهبرداران صبحت میشود و میزان سطح تسهیلات در سرشماری حائز اهمیت است چراکه در دورههای قبل ۳۴ درصد از بهرهبرداران در بخش کشاورزی بیسواد بودهاند.
رئیس مرکز پژوهشکده آمار بیان کرد: مساحتهای زیر کشت، محصولات زراعی، محصولات باغی تفکیک نوع محصول، تعداد دام، تعداد کرمهای ابریشم و مزارع آبزیان و سوالات پایهای در طرح سرشماری کشاورزی امسال مورد بررسی قرار میگیرد.
وی بیان کرد: در طرح سرشماری کشاورزی امسال مراجعه حضوری و همچنین تلفنی انجام میشود و با توجه به آنکه حدود ۹۰ درصد از بهره برداران در مناطق روستایی هستند بنابراین مراجعه حضوری انجام میشود و این اطلاعات به صورت الکترونیکی انجام میشود.
شباک افزود: امروز همزمان با آغاز طرح سرشماری اولین اطلاعات در حوزه کشاورزی از استان خراسان رضوی ثبت شد و ماموران سرشماری به صورت آنلاین اطلاعات را در سامانه بارگذاری میکنند.
رئیس مرکز پژوهشکده مرکز آمار با بیان اینکه آمار گیری یکی از هزینه برترین فعالیت است در همه دنیا با توجه به ارزشمند بودن آمار هزینههای آن پرداخت میشود گفت: این هزینهای است که ارزشمند بوده و، چون آمار زیربنای برنامه ریزی است بنابراین باید این هزینهها را انجام داد.
او بیان کرد: در کشور ما با توجه به شرایط اقتصادی، تحریمی باید بتوانیم با استفاده از تکنولوژی و فناوری هزینهها را کاهش دهیم و در سرشماری کشاورزی باید بتوانیم این هزینهها را کاهش دهیم.
شابک با بیان اینکه تمامی اطلاعات به صورت آنلاین ارائه میشود گفت: از امروز عملیات میدانی آمارگیری آغاز شده و مدت آمار به ۴۵ روز به طول میانجامد و پیش بینی میشود تا اردیبهشت ماه با جزئیات کامل ارائه شود؛ و قطعا اگر اطلاعات کلی مشخص شود آمار را زودتر ارائه میکنیم.
آهنی رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات جهادکشاورزی گفت: سرشماری هر دهه اتفاق میافتاد و در این بخش به دنبال تعیین شاخصها هستیم و در ۱۰ سال گذشته ۸ میلیون کشور به جمعیت کشور اضافه شده و نیازها تغییر و رشد کرده و زمینه ساز برنامه توسعه کشور است.
وی ادامه داد: در حوزه سرانه مصرف میتوانیم از طریق بررسی شاخصها در حوزه آمارگیری میزان تولید و مصارف را بررسی و براساس آن بخش کشاورزی را تقویت کنیم.
آهنی توضیح داد: سرشماری مبنای خود اظهاری است و هم در حوزه ما و هم در حوزه بخشهای مختلف بسیار مهم بوده است.
وی با بیان اینکه به طور قطع با استفاده از این سامانهها به طور قطع خطاهای خود اظهاری تا حد ممکن کاهش مییابد گفت: در برخی از جاها تا ۱۰ درصد برخی از جاها خود اظهاری تا ۲۵ در صد خطا کاهش مییابد.