دلار نیمایی این روزها، چراغ خاموش در مسیر صعودی حرکت میکند. نرخی که تغییراتش تأثیر مستقیم در نرخ تورم کالاهای مصرفی مردم دارد و رشد این روزها، تأثیرش را در افزایش تورم در ماههای آتی نشان میدهد.
به گزارش سرویس اقتصادی «تابناک»، محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی، دهم مهرماه ۱۴۰۳ در صحن علنی مجلس شورای اسلامی در خصوص نگرانی برخی از نمایندگان نسبت به تبعات رشد نرخ دلار نیمایی به صراحت گفت: «دلار نیمایی از ابتدای سال با نرخ ۴۱ تومان شروع شد و الان به نزدیکی ۴۷ هزار تومان رسیده است و بیش از این نمیتوان افزایش داد، چون ما نگران تورم هم هستیم. شما ارزی را میخواهید که تورم را کنترل کند، خب اگر من با سیاست ارزی، تورم را افزایش دهم، دیگر این سیاست مناسب نیست.».
تعداد بازدید : 4
رشد ۲۲ درصدی دلار نیمایی
اما حالا با گذشت بیش از یک ماه از صحبتهای رئیس کل بانک مرکزی در مجلس، نرخ دلار نیمایی نه تنها از ۴۷ هزار تومان عبور کرده است، بلکه به میانه کانال ۴۹ هزار تومان نیز نزدیک شده است. نرخی که از ابتدای سال تا به امروز، بیش از ۸ هزار و ۸۰۰ تومان، معادل ۲۲ درصد رشد داشته و نگرانیها نسبت به تبعات تورمی بیش از پیش شده است.
صعود دلار نیمایی به کانال ۴۹ هزار تومان بر خلاف صحبتهای فرزین بوده است و بانک مرکزی در این باره باید پاسخگو باشد، چراکه عالیترین مقام این بانک دهم مهرماه گفته بود: نمیتوان دلار نیمایی را بیش از ۴۷ هزار تومان افزایش داد. اما حالا دلار نیمایی به رقم ۴۹ هزار و ۳۵۵ تومان افزایش یافته است. روندی که طبق گفته فرزین در مجلس، منجر به رشد تورم بسیاری از کالاهای وارداتی میشود و مصرف کننده باید تاوان کم توجهی رئیس کل بانک مرکزی به صحبت هایش در مجلس را بدهد.
ارز نیما، توافقی می شود
بنابراین، اگر یکبار دیگر صحبتهای شخص اول بانک مرکزی در مجلس را گوش کنیم، نتیجه میگیریم که با رشد دلار نیمایی و تبعات تورمی که به دنبال دارد، سیاست ارزی بانک مرکزی هم دیگر مناسب نیست. این در شرایطی است که فرزین به تازگی با اشاره به آغاز به کار بازار ارز توافقی گفته است: «تلاش بانک مرکزی بر این است که بازار نیما به بازار ارز توافقی منتقل و نرخ در این بازار تعیین شود.»
صحبتی که افزایش نرخ تورم در آینده نزدیک را گوشزد میکند. به بیان دیگر، دلار توافقی، نرخی نزدیک به بازار آزاد است و انتقال نیما به توافقی، رشد قیمت کالاهای وارداتی را رقم میزند و باید منتظر قدکشیدن تورم در ماههای آتی باشیم؛ بنابراین بهتر است جناب فرزین در این باره شفاف به مردم توضیح دهند که چرا پس از صحبتهایش در مجلس، بازهم نرخ دلار نیمایی را افزایش دادند؟ مگر نگفتند که نگران تورم هستند؟ حال صعود دلار نیمایی چه بر سر تورم در ماههای آتی میآورد؟