۱۵:۲۶ – ۱۳ آذر ۱۴۰۳
میر هادی سیدی مشاور اموربینالملل و توافقهای تجاری سازمان توسعه تجارت اظهار داشت: در موافقتنامه تجارت آزاد بیش از ۸۷ درصد کالاها تحت پوشش موافقتنامه قرار گرفته و تعرفه گمرکی این کالاها با اجرای آن به صفر میرسد.
وی خاطرنشانکرد: انتظار داریم اجرای این موافقتنامه بتواند تاثیر بسیار زیادی در افزایش حجم تجارت بین دو طرف بهجا بگذارد.
سیدی افزود: در سال نخست اجرای توافقنامه اوراسیا از پنجم آبان ۹۸ تا پنجم آبان ۹۹ در خصوص اقلامی که از اوراسیا امتیاز گرفته بودیم، با افزایش ۸۲ درصدی صادرات مواجه شدیم که باعث گسترش تجارت ایران با آن کشورها شد.
وی بیانداشت: برآیند بررسیهای سال نخست نشان داد که این موافقتنامه بسیار مثبت بوده است و همین امر باعث شد که از ۱۲ آبان ۹۹ مذاکرات خود را با اتحادیه اقتصادی اوراسیا برای تبدیل این موافقتنامه به موافقتنامه تجارت آزاد آغاز کنیم.
مشاور اموربینالملل و توافقهای تجاری سازمان توسعه تجارت ادامهداد: این مذاکرات در مجموع بیش از سه سال به طول انجامید و سر انجام در چهارم دی ماه سال ۱۴۰۲ در سنت پترزبورگ روسیه نتایج مذاکرات در قالب موافقتنامه تجارت آزاد به امضاء رسید.
وی گفت: تاکنون در کشور موافقتنامهای که تعرفه گمرکی بیش از ۸۰ درصد اقلام را تحت پوشش قرار دهد و به صفر برساند، نداشتهایم.
سیدی ادامهداد: این موافقتنامه گرچه یک توافق محسوب میشود، اما در عمل ما با پنج کشور توافق کردهایم و در واقع میتوان گفت پنج توافق تجارت آزاد با پنج کشور خواهیم داشت.
وی خاطرنشانکرد: بازار اوراسیا یک بازار بسیار بزرگ با بیش از ۱۶۰ میلیون جمعیت و با نیازهای بسیار گسترده وارداتی است و ما میتوانیم با این کشورها به واسطه این موافقتنامه تجارت خود را تسهیل کنیم. با اجراییشدن توافقنامه تجارت آزاد اوراسیا، یک قدم موثر در جهت تسهیل تجارت با بخشی از جهان برمیداریم.
مشاور اموربینالملل و توافقهای تجاری سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه بخش نسبتا زیادی از تجارت دنیا در دل توافقهای تجاری انجام میشود، گفت: بر اساس آمار سازمان جهانی تجارت (WTO) بیش از نصف صادرات جهان راهی کشوری میشود که کشور صادرکننده قبلا با آن توافق تجاری منعقد کرده است.
وی اظهار داشت: بخشی از کارکرد موافقتنامههای تجاری کاهش موانع تجارت از جمله تعرفههای گمرکی و تسهیل امور گمرکی و حمل و نقل و سایر موانع موجود در برابر تجارت مثل استانداردهاست تا بر اساس آن تجارت روانتر شکل بگیرد.
سیدی افزود: برای بیش از نصف تجارت جهان قبلا یک جادهای صاف شده که نام این جاده، موافقتنامههای تجاری یا اتحادیههای گمرکی یا اتحادیههای اقتصادی است؛ در این موافقتنامهها دو یا چند کشور با عقد و اجرای موافقتنامههایی مسیر تجارت را برای خود هموار کرده و موانع را حتیالمقدور حذف یا کاهش دادهاند.
وی بیانداشت: ما اگر چنین جادهای را در برابر تجارت خود باز نکنیم، نسبت به میانگین جهانی وضعیت خوبی نخواهیم داشت و این به شکل ضعف اقتصادی در کشور بروز خواهد کرد.
مشاور اموربینالملل و توافقهای تجاری سازمان توسعه تجارت یادآور شد: قرار بر این بود که موافقتنامه تجارت ترجیحی یک سال اجرایی شود و بعد از یک سال مذاکرات برای تبدیل به موافقتنامه تجارت آزاد را آغاز کنیم. خوشبختانه در سال نخست در اقلامی که ما از اوراسیا امتیاز گرفته بودیم، ۸۲ درصد صادرات ایران افزایش پیدا کرد و باعث گسترش تجارت با آن کشورها شد.
وی گفت:در حوزه واردات هم اگر افزایش داشتیم، چندان زیاد نبود و لطمه و صدمه یا شکایتی در این سالها از اجرای این موافقتنامه گزارش نشده است؛ بنابراین در سالهای بعد نیز افزایش صادرات ادامه داشت، به نحوی که صادرات ما در سال دوم نیز بیش از ۴۰ درصد با افزایش مواجه بود.
سیدی تاکید کرد: اکنون موافقتنامهها در پارلمانهای سه کشور روسیه، بلاروس و قرقیزستان به تصویب رسیدهاست. در ایران، ارمنستان و قزاقستان تصویب در مجالس ملی به پایان نرسیده است. موافقتنامه دوماه بعد از تصویب آخرین پارلمان، اجرایی خواهد شد و امیدواریم بهزودی شاهد اجرای این موافقتنامه و اثرات مثبت آن بر تجارت کشورمان باشیم.
منبع: سازمان توسعه تجارت