۱۰:۱۲ – ۰۲ دی ۱۴۰۳
باشگاه خبرنگاران جوان؛ فاطیما میرزایی – مهراد عباد، عضو اتاق بازرگانی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درمورد حذف ارز نیما و راهاندازی سیستم تکنرخی شدن ارز بیان کرد: متأسفانه چند دهه است که از ابزار کنترل ارز استفاده کردهایم که در درازمدت به اقتصاد کشور آسیب زیادی وارد کرده؛ تا جایی که در برخی از مواقع، به نفع دولتها بوده است و آنها از این طریق توانستهاند یا بودجههای خود را جبران کنند و یا این که بودجههایشان به صورت تصاعدی افزایش پیدا نکنند و به طور کلی، شاید از این طریق به موفقیتهای موقتی دست پیدا کرده باشند ولی در درازمدت به دلیل فاصله بیشتر نرخ ارزها بازار غیررسمی ایجاد شده است که این نوع بازار را اغلب مردم به رسمیت نمی شناسند و عملاً نرخهای بازار به جز کالاهایی که قیمتگذاری دستوری میشوند با توجه به نرخ آزاد تعیین میشوند و درواقع، ما همیشه شاهد یک فاصلهای بین نرخ ارز آزاد و ارزهای سوبسیددار بودهایم.
این عضو اتاق بازرگانی تصریح کرد: انواع و اقسام این نوع ارزها با نرخهای یکهزار و ۵۰۰ تا ۴ هزار و ۲۰۰ تومان و ۲۸ هزار تومان تجربه شدهاند و تصمیمی که الان دولت گرفته این است که بازار توافقی را راهاندازی کند و اگر ملاک کار واقعاً توافق بین خریدار و فروشنده باشد و بانک مرکزی هیچ گونه محدودیتی برای آنها ایجاد نکند با وجود این که به نظر بنده هنوز به سیستم تکنرخی نرسیدهایم ولی یک قدم خوبی است. البته مشروط بر این که به درستی اجرا شود.
عباد مطرح کرد: برای این که توسعه اقتصادی داشته باشیم کشور ما نیاز دارد که ارز تکنرخی باشد و در هیچ جای دنیا با ارز چندنرخی که خودش عامل ایجاد فساد و بازار سیاه است، نمیتوان به توسعه اقتصادی دست پیدا کرد و برای این منظور به ارز تکنرخی نیاز داریم. اما متأسفانه چندین دولت از زیر بار انجام این کار شانه خالی کردند و اگرچه ممکن است کار سختی باشد؛ چراکه قطعاً روی قیمت مصرفکننده تأثیرگذار است ولی چند نرخی بودن معضلی است که بالاخره باید حل شود و برای این که فشار زیادی به بازار وارد نشود بهتر است که دولتها در قبال این شرایط جدید مزایای بیشتری؛ هم برای مصرفکننده و هم برای متقاضیان ارز ایجاد کرده تا به نوعی بتوانند تعادل را حفظ کنند.
این عضو اتاق بازرگانی ادامه داد: فقط تکنرخی کردن ارز نمیتواند موفقیتآمیز باشد و برای این منظور نیاز است تا یک سری کارها انجام شود و مردم هم، باید درمورد این موضوع آگاهی داشته باشند. چون بدون شک، اصلاحات بدون درد نمیشود و در این میان، مردم و بنگاهداران به ویژه بخش خصوصی باید همراهی کنند و علاوه بر این، دولت یارانههای خود را به صورت بهینهتر هزینه کند تا بتواند خدمات بهتری را به مردم و متقاضیان ارز ارائه کند.
عباد یادآور شد: ما در این سالها شاهد بودیم که بحث چندنرخی بودن ارز در واردات ما مشکلاتی را به همراه داشته و در صادرات نیز، به همین ترتیب بوده است که در این دو حوزه ضعیف عمل کرده و باعث شده است صادرات ما ضعیف و ضعیفتر شود و به نوعی، فساد در واردات کشور زیاد شود. چون ارزهای بسیار ارزان تخصیص داده میشده است و بدون شک، هر جایی که تفاوتهای ارزی وجود داشته باشند امکان فساد هم، وجود دارد.
این عضو اتاق بازرگانی افزود: تکنرخی شدن ارز اقدام بسیار خوبی است اما نباید به تنهایی انجام شود و نباید توقع داشت سامانهای که راه افتاده است باعث تکنرخی شدن ارز شود بلکه باید اجازه داد بازار آزاد تعیینکننده نرخ ارز باشد و مردم و بنگاهداران و کسبه بتوانند با نرخ تعادلی بازار، کار خود را انجام دهند.