۰۰:۰۰ – ۰۸ دی ۱۴۰۳
باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی– همه ساله با آغاز فصل سرما و یخبندان، احتمال قطعی گاز و افت فشار وجود دارد که اخیرا هم کشاورزان متعددی با گلایه مندی نسبت به این موضوع، خواستار تامین سوخت دوم برای استفاده در واحدهای گلخانه شدند.
با توجه به آنکه تامین سوخت برای واحدهای گلخانه از اهمیت بالایی برخوردار است، از این رو انتظار می رود وزارتخانه متولی به منظور کاهش تولید یا از بین رفتن محصول، سوخت مورد نیاز را تامین کند تا تولیدکنندگان با خسارت فراوان روبرو نشوند.
با توجه به آنکه انتقال کشت محصولات سبزی و صیفی به محیط گلخانه یکی از اهداف دستیابی به خودکفایی محصولات اساسی است، از این رو تامین سوخت مورد نیاز کشاورزان از اهمیت بالایی برخوردار است که این امر نیازمند همکاری وزارت نفت و وفاق دستگاه های مربوطه دارد تا در تحقق اهداف و برنامه ها مشکلی ایجاد نشود.
اخیرا هم کشاورزان متعددی ضمن گلایه مندی به عدم تامین سوخت خواستار رسیدگی به حل این بحران شدند، حال انتظار می رود که وزارتخانه های ذی ربط برای حل این چالش تمهیداتی بیندیشند تا خسارت جبران ناپذیری به بخش کشاورزی وارد نشود.
درآمد صادرات محصولات گلخانه ای ۳۰۰ میلیون دلار است
محمدمهدی برومندی معاون امور باغبانی وزارت جهاد گفت: طبق روال، سهمیه سوخت واحدهای گلخانه براساس میزان سهمیه بخش مکانیزاسیون و دفتر تخصصی گل و گیاه وزارتخانه پیگیری و سهمیه ها در اختیار تولیدکنندگان قرار می گیرد.
او با بیان اینکه و روند تولید در واحدهای گلخانه ادامه دارد، افزود: بنابر آمار سالانه ۳.۵ میلیون تن محصولات گلخانه ای در کشور تولید می شود که در برنامه هفتم باید به ۱۰ میلیون تن افزایش یابد که این برنامه متناسب با کمک های دولتی در قالب تسهیلات، سرمایه گذاری بخش خصوصی و مگاپروژه ای در کشور دنبال می کنیم. البته بخش تخصصی معاونت باغبابانی این عدد صرفا مربوط به گلخانه نمی داند، بلکه مربوط به زیرسایه بان و گلخانه های تابع اقلیم است.
برومندی با بیان اینکه صادرات بخش کشاورزی ۶ میلیارد دلار درآمد ارزی دربردارد، افزود: ۵۰ درصد صادرات مربوط به حوزه باغبانی و محصولات گلخانه ای است که براین اساس درآمد صادراتی محصولات گلخانه ای ۳۰۰ میلیون دلار است.
معاون وزیر جهاد گفت: در برنامه هفتم تولید سبزی و صیفی از فضای باز باید به محیط بسته انتقال داده شود که براین اساس با توجه به محدودیت منابع آبی نیاز کشور در فضای باز به محیط گلخانه منتقل کنیم که متناسب با نیاز مصرف، مازاد تولید در چرخه صادرات قرار می گیرد.
بسیاری از کارشناسان بخش کشاورزی اذعان می کنند که در شرایط فعلی با پیشبینی و برنامهریزی لازم جلوگیری از غیرفعال شدن واحدهای تولیدی و صنعتی بخش کشاورزی امری ضروری است و متولیان این واحدها با تهیه سوخت ذخیره باید از بروز خسارتهای احتمالی جلوگیری کنند.
کاهش سهمیه سوخت و افزایش قیمت با گلایه شدید کشاورزان روبرو شد
در ادامه قاسم پیشه ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی از کاهش سهمیه سوخت گلخانه یا محصولات کشاورزی خبر داد و گفت: بنابر بررسی های صورت گرفته علاوه بر کاهش سهمیه سوخت واحدهای گلخانه، نرخ سوخت هم افزایش یافته است، درحالیکه گلخانه و محصولات کشاورزی موجود زنده است که با توجه به تغییر اقلیم باید مجموعه را مدیریت کرد.
به گفته او، اگر مدیریت تامین سوخت دست دیگر نهادها باشد، این کشت عملا محقق نخواهد شد یا کشت های فعلی هم از بین می رود، از این جهت تامین سوخت برای محصولات کشاورزی گلخانه برای شرکت نفت لازم الجراست، به همین خاطر برای قانون گذار تعریف شده که هیئت عالی نظارت بر اصناف کشاورزی متشکل از۷ وزیر و۷ تشکل است که باید سالی یکبار بنشینند و مشکلات را حل و فصل کنند که متاسفانه طی ۵ سال جلسه اخیر برگزار نشده است و همین موضوع موجب شده تا بصورت جزیره ای برخورد کنند.
پیشه ور با بیان اینکه امنیت غذایی وابسته به تولید محصولات گلخانه ای است، افزود: وزارتخانه های دیگر در راستای حل مشکلات اقتصادی کاهش سهمیه سوخت یا افزایش قیمت باید پای کار بیایند تا امنیت غذایی محفوظ بماند، چنانچه بدنبال تخقق رشد ۸ درصدی در برنامه هفتم هستیم، از این رو راهی جزء همکاری مسئولان سایر وزارتخانه ها برای حل مشکل وجود ندارد.
رئیس اتاق اصناف کشاورزی با اشاره به تاثیر کاهش سهمیه سوخت بر تولید محصولات گلخانه ای بیان کرد: کاهش سهمیه سوخت به طور متوسط ۳۰ درصد در کاهش کل تولید محصولات اثر گذاشته است، در برخی موارد احتمال از بین رفتن ۱۰۰ درصدی محصول وجود دارد، البته این احتمال وجود دارد که تولیدکننده در صورت ذخیره سوخت از قبل، محصولش دچار آسیب نشده است.
پیشه ور با تاکید بر تامین سوخت مکفی واحدهای گلخانه گفت: تولیدکنندکان به امید تامین سوخت اقدام به کشت کردند که متاسفانه به یکباره به آنها اعلام کردند که سوخت نداریم، درحالیکه این امر آسیب جدی به تولید، از بین رفتن گلخانه و زحمات تولیدکنندگان وارد می کند، براین اساس وزارت نفت متولی تامین کننده سوخت مورد نیاز واحدهای گلخانه است چراکه کشاورز ابزاری در دست ندارد.
با توجه به ناترازی در تأمین نیاز انرژی مردم، واحدهای صنعتی و نهادهای اداری ملزم به رعایت الگوی مصرف هستند و همواره مسئولان بر این امر تاکید دارند تا مشکلی در تامین برق و گاز ایجاد نشود که تولیدکنندگان واحدهای صنعتی و بخش کشاورزی که تامین کننده امنیت غذایی کشور هستند، دچار آسیب شوند.